Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Hükümetin OVP politikasına destek

Güncellenme: 2014-10-13 Kategori: Haberler

default

Türkiye’de ekonominin kurmayları, büyüme hızının düşüş yaşadığı ülkede enflasyon tahminlerini yüzde 9,4 olarak ortaya koyarken; hükümetin daha yenilikçi ve daha rekabetçi olmak için açıkladığı Orta Vadeli Program, inşaat sektörü aktörlerinden destek görüyor.

Milliyet gazetesinde yer alan haberde, orta vadeli programa ilişkin bir değerlendirme yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, programın Türkiye’nin büyümesi ve ekonominin canlanması için katkı sunacağına dikkat çekiyor.

Dumankaya, büyüme hızında düşüş yaşandığı bir dönemde, hükümetin 2015–2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı’nı ortaya koymasını, ekonomik politikalara ilişkin belirsizliği kısa sürede ortadan kaldırarak üretim sektörlerinin, dış piyasaların, tüketicilerin ve yatırımcıların güvenini tesis ederek ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak önemli bir çalışma olarak nitelendiriyor. Programda inşaat sektörünün; kentsel dönüşüm çalışmalarında sosyal gereksinimlere uygun, ileri teknoloji kullanan ve uluslararası kurallarla uyumlu, çevreye duyarlı, katma değeri, döviz girdisi ve istihdamı yüksek ve bu doğrultuda hizmet kalitesi, beşeri ve fiziki sermayesi gelişmiş bir sektör yapısına kavuşturulması için çalışmalar yapılmasından bahsedildiğini belirten Dumankaya, bu anlayış doğrultusunda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söylüyor.

“Toprak rantının vergilendirilmesi ekonomik büyümeye katkı sağlar”
İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasına yönelik, bugüne kadar ortaya çıkan değer artışından kazanılan gelirin vergilendirildiğini söylemenin mümkün olmadığına işaret eden  Dumankaya, gelir vergisi konusundaki yaklaşımı kamu kurumlarının toplumsal fayda üretmesi açısından destekliyor. Günümüzde gerek kentsel dönüşüm, gerek kamusal inşaat yatırımları, gerekse konut ve ticari projeler gibi özel sektör yatırımları nedeniyle mevcut arsa, arazi ve binaların değerinde yüksek oranlarda rant gelirleri ortaya çıktığına dikkat çeken Dumankaya, “Kentsel planlama ve dönüşüm çerçevesinde kamu kurumlarının toplumsal fayda üretmesi gerekliliği üzerinden hareketle söz konusu durumda olan araziler üzerinden gelir vergisi alınması ile ilgili yapılacak çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekir” diyor.

Kentsel rantların vergilendirilmesiyle, rantın bir kişi üzerinde gelir oluşturmasının önüne geçilerek rant gelirlerinden bütün halkın vergi yoluyla pay almasının sağlanabileceğini işaret ediyor ve ekliyor: “Diğer bir ifadeyle halen ödedikleri vergi yüklerinin hafiflemesi sağlanabilir. Toprak Rantının Vergilendirilmesi adı verilen bu politika ile ülkemizin ekonomik büyümesine yeni bir katkı sağlanmış olacaktır.”