Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

“Erişilebilir konut üretimi gittikçe zorlaşıyor”

Güncellenme: 2014-11-24 Kategori: Haberler

default

GYODER’in konut fiyatlarının 2014’ün 10 aylık döneminde geçen yıla oranla yüzde 7.30 arttığını açıklamasının ardından konuyu değerlendiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bu sonucun inşaat girdilerindeki maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Star’da yer alan habere göre, Hamit Demir, “Döviz kurlarında seçim sonrası gerileme yaşansa da 17 Aralık’tan bu yana doların yüzde 20’e yakın yükselmesi, konut maliyetlerine de zam olarak yansıdı. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 357 TL, İstanbul genelinde 3 bin 43 TL’yi buldu. İnşaat malzemeleri fiyatları son bir yılda yüzde 35-40’lara varan oranda arttı. Arsa fiyatlarının da  yüksek oluşu ve yükselişin devam etmesinden dolayı, ülkemizde erişilebilir konut üretiminin de gittikçe zorlaştığını görüyoruz. Projelerde sosyal donatı alanlarının da fazla oluşu da maliyetlere yansıdı” dedi.

“Bıçak kemiğe dayanmış durumda”
Konut üretiminde gözardı edilmemesi gereken unsurlardan birinin de KDV maliyeti olduğunu ifade eden Demir, şunları söyledi: “Henüz yeni KDV maliyetli konut satışı hayatımıza tam anlamı ile girmedi. Bu açıdan bakıldığında, ortaya çıkan tabloda inşaat sektörü, kendi maliyet yükünü kendi taşıyor. Markalı konut üreticileri, sözkonusu maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmamak için ellerinden gelen herşeyi yaptılar, bundan dolayı da kâr marjları yüzde 10-15 seviyelerine kadar inmiş durumda. Bu marj daha da düşecek gibi görünüyor.

Konut sahibi olmak isteyenler için şu anda var olan konut fiyatları,  beklenen iki haneli zamlardan önceki son fırsat fiyatları. Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bunu kaldıramaz. Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı. Bu karamsar tablonun 2015’te de devam etmemesi için tüm sektör temsilcilerinin ortak bir noktada buluşarak, sektörü hem üretici hem tüketici açısında cazip kılacak koşul ve şartları oluşturması gerekiyor. Aksi takdirde bıçak kemiğe dayanmış durumda.”