Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Basmane’de ‘sağlıklaştırma’ dönüşümü

Güncellenme: 2014-10-01 Kategori: Haberler

default

İzmir’in Basmane bölgesi yatırımcıların ilgisini çekerken; tarihi ve kültürel değerlere sahip bölgenin dönüşümünün ‘soylulaştırma’ ile değil ‘sağlıklaştırma’ yoluyla yapılması gerektiğine işaret ediliyor.

Birgün gazetesinden Hicran Karahan ve Akif Ulutaş’ın haberine göre,  tarihi yapılara yönelik koruma çalışmaları artma eğilimi gösteren İzmir Basmane bölgesinin yatırımcıların ilgisinde olduğuna dikkat çekiliyor. Basmane’nin ‘tarihi oteller bölgesi’ kimliğiyle sağlıklaştırılması ve yapılacak iyileştirilmelerin semt sakinlerinin ekonomik ve sosyal yaşamına katkı sağlaması için 20 yıldır uğraş veren mimar-yazar Emel Kayın, Basmane Oteller Bölgesi’nin kültürel miras niteliğindeki yapıların ihtiyaç duyduğu basit ve esaslı onarımların gerçekleştirilememiş olması ve yaşayanların sosyo-ekonomik yapısını destekleyecek modellerin üretilememiş olması konusunda sıkıntılar yaşadığına dikkat çekiyor.

Bölgenin şu an çoğu dönüşüm alanında olduğu gibi ‘soylulaştırma, yabancılaştırma, dekorlaştırma’ gibi sonuçlar yaratabilecek baskılarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Kayın, bölgenin geleceğinin bölge halkı ile birlikte kurgulanması gerektiğini söylüyor ve “Bölge halkı, fiziksel mekânın ve otellerin iyileştirilmesi sonucunda ortaya çıkacak gelişme sürecinin bir parçası olmalı” diyor.

Kayın, antik dönemden beri yerleşim alanı olan, Osmanlı döneminde ticaret, din, konut işlevlerini barındıran çok kültürlü bir bölge olan Basmane Oteller Bölgesi’nin yabancılaşma yaratacak ‘soylulaştırma’ yoluyla değil; kültürel miras yapılarının özgün karakterinin  korunduğu,  yerel  üretim biçimlerinin desteklendiği, sosyo-ekonomik hayatın özellikleri bozulmadan desteklendiği bir müdahale biçimi olan ‘sağlıklaştırma’ yoluyla korunması gerektiğinin altını çiziyor.