Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Konut Sektörü 2014’te Neler Yaşadı?

Güncellenme: 2014-12-24 Kategori: Haberler

default

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2014’e ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu.

Hamit Demir, 2013 yılının Türkiye’de olağan bir şekilde ilerlerken 17 Aralık süreci, Gezi Parkı eylemleri gibi olayların Türkiye’deki istikrarı olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında gösterilse de, hükümetin kötü gidişe “dur” diyerek geride bıraktığımız 2014 yılında başarılı bir yönetim gösterdiğini belirtti. Demir, “ Türkiye’de yaşanan ve Türkiye, iç ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bu olayları doğru stratejilerle başarılı bir şekilde geride bıraktı. 1 yılı geride bıraktığımız bu zaman diliminde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde istikrarlı bir kriz yönetimi sergilenmiştir.

2013 yılı sonunda yaşanan istenmeyen olaylar nedeniyle inşaat sektörü 2014 yılına zamlarla başladı. İnşaat malzemelerine yüzde 10 ila yüzde 40’lar seviyesinde zam birbiri ardına geldi. Konut sektörü de malzemelere gelen zamlardan olumsuz yönde etkilendi ve yaklaşık yüzde 7 seviyesinde bir zam yapıldı. Biten projelerde fiyat yansımadı ancak malzemelere gelen zamlardan yeni projeler etkilendi” diye konuştu.

“Firmalar kanunu benimsedi”

Maket ve katalog üzerinden yapılan satışların önüne geçmek ve alıcıların mağduriyetlerini gidermek için Tüketici Cayma Yasası’nın yürürlüğe girmesinin 2014 yılında gayrimenkul sektörü için diğer önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu yasa kapsamında, daire sahibi olmak isteyenlere 14 günlük bir cayma süresi tanındı. Bu kanunu isteyenler ve istemeyen müteahhitler fikir ayrılıkları yaşasa da bizler bu kanunu destekliyor ve sonuna kadar arkasında duruyoruz. Kanun ilk çıktığında aksaklıklar yaşandı. Ancak şimdilerde bu kanun çerçevesinde yapılan işlemler de rayına oturdu. Firmalar da kanunu benimsedi” dedi.

“Sektörün önü açıldı”

“2014 yılının bir diğer önemli gelişmesi ise konuttaki KDV oranları oldu” diyen Demir, şunları söyledi: “2013 yılında yüzde 1’lerde olan KDV oranı 2014 yılında yüzde 18’e kadar yükseldi. Öte yandan iş güvenliği yaptırımları biraz daha sıkılaştırıldı. Tüm bu yürürlüğe giren kanununlar çerçevesinde sektörün önü daha da açılmış oldu. Türkiye’nin tamamını yakından ilgilendiren cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve kampanyaları da yine hiç kimsenin hayal edemediği kadar düzgün, sakin ve olaysız bir şekilde yapıldı.  Ortaya çıkan güven oyu ve istikrar ise Türkiye’nin önünü açtı. Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden olan kentsel dönüşüm 2013 yılında çok büyük beklentilerle başladı. 2013 ve 2014 yıllarında kentsel dönüşümün kuralları belirlendi. Ağır aksak ilerlese de kentsel dönüşümde 2 yılı geride bıraktık. Ben, 2015 yılı boyunca kentsel dönüşüm kanununda devletin, bakanlığın ve vatandaşlarımızın bizlere yardımcı olacaklarına, böylece Türkiye’nin yapı stoğunun da daha sağlam olacağına inanıyorum.”