Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Analiz

İstanbul 6 (A+), 5 (C-) ile lider

Güncellenme: 2014-09-25 Kategori: Analiz

default

REIDIN’in Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerine bağlı 71 ilçeyi içeren son 5 yıllık ‘İlçe Bazlı Sosyo-Ekonomik Derecelendirme & Sıralama’ verilerinin 2014 yılı ikinci yarıyıl sonuçlarını açıkladı. 

Gayrimenkul fiyatları, nüfus yoğunluğu ve nüfusun genel eğitim düzeyi gibi kriterler kullanılarak refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey açısından derecelendirilen verilere göre; Türkiye’nin en yüksek dereceye (A+) sahip ilçeleri sıralamasında İstanbul’dan 6, Ankara’dan 1 ilçe yer alıyor. İstanbul’dan 6 ilçe listenin ön sıralarında yer bulurken; listenin en sonunda da 5 İstanbul ilçesi bulunuyor.
Türkiye’nin refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından değerlendirilen listenin en üstünde Beşiktaş bulunuyor. Beşiktaş’ı, listede 4 basamak yukarı çıkan İstanbul’un Adalar ilçesi takip ediyor.  Listenin üçüncü sırasında yer alan Kadıköy ve listenin dördüncü sırasında bulunan Bakırköy birer sıra gerilerken; İstanbul’da en büyük gelişmeyi 5 basamak yukarı çıkarak 5’inci sıraya yerleşen Sarıyer gerçekleştirdi. İstanbul’un A+ listesinde yer alan son ilçesi Şişli, bir basamak gerileyerek listede 6’ncı sırada yer alıyor.
Listenin en sonunda ise incelenen illerin en gerisinde bulunan Sultanbeyli gelirken; İstanbul’un Arnavutköy, Sultangazi, Esenler ve Bağcılar ilçeleri de listenini en sonunda yer alan C- kategorisinde bulunuyor.

İstanbul’un dışında A+ olan tek ilçe Çankaya
REIDIN’in ilçe düzeyindeki bölgelerin göreceli sosyo-ekonomik derecelerinin ve kendi içlerinde sıralamalarının belirlendiği verilere göre; İstanbul’un 6 ilçesinin dışında A+ kategorisine giren tek ilçe üç basamak gerileyerek 7’nci sıraya yerleşen Ankara’nın Çankaya ilçesi oldu.
Sosyo-ekonomik derecelerinin A kategorisi verilerinin en başında İzmir’in Karşıyaka ve Narlıdere ilçeleri başta geliyor. Karşıyaka’nın sıralamadaki yeri değişmezken, Narlıdere’de iki basamak gerileyerek 9’uncu sırada yer alıyor.
Aynı değerlendirmenin gelişim yaşanan ilçeleri olarak öne çıkan yerleri İstanbul’da  Büyükçekmece, Pendik,  Bayrampaşa, Çatalca, Şile olurken; Ankara’da Altındağ, Gölbaşı; Antalya’da Konyaaltı,  İzmir’de Gaziemir olarak gerçekleşti. Gerileme gösteren bölgelere baktığımızda ise en fazla gerileme İstanbul’da Eyüp, Ankara’da Keçiören, Antalya’da Muratpaşa, Kocaeli’de Gölcük ve Gebze, Bursa’da ise Osmangazi olarak kaydediliyor.

İstanbul’da Büyükçekmece’nin sıçrayışı
İstanbul ilçelerine ilişkin verilere bakıldığında, en yüksek sıçrama Avrupa Yakası’nda Büyükçekmece ve Anadolu Yakası’nda Pendik’te görülüyor. Her iki ilçe de 71 ilçe içerisindeki sıralamada 14 basamak yukarı çıkarak Büyükçekmece 24’üncü, Pendik ise 42’nci sıraya çıkıyor. İstanbul’un ilçeleri içinde gelişme gösteren bölgelerden diğer ikisi de Bayrampaşa ve Çatalca. Bayrampaşa 13 basamak yukarı tırmanırken, Çatalca 11 basamak üste tırmanıyor. İstanbul’da gerileme gösteren ilçelerin başında Eyüp geliyor. Sosyo-ekonomik olarak B+ kategorisinden B seviyesine düşüyor ve 13 basamak gerileyerek listenin 34’üncü sırasına yerleşiyor.
Listenin B- kategorisi olarak ortaya konan son sıralarında da İstanbul’un ilçeleri bulunuyor. 71 ilçenin değerlendirildiği listenin son sırasında Sultanbeyli yer alırken, Arnavutköy 69’uncu,  Sultangazi 68’inci, Esenler 67’nci, Bağcılar da 65’inci sırada yer alıyor.

Ankara’nın A+ ilçesi Çankaya
REIDIN’in ‘İlçe Bazlı Sosyo-Ekonomik Derecelendirme & Sıralama’ verileri Ankara ilçeleri açısından incelendiğinde, önceki listeye göre üç basamak geriye düşse de Ankara’da A+ seviyesindeki tek ilçe Çankaya olarak ortaya konuyor. Çankaya, listenin 7’nci sırasında yer alırken; Ankara’nın en fazla gelişim gösteren bölgeleri 5 basamak yukarı çıkan Altındağ ile 4 basamak yukarı çıkan Gölbaşı olarak kaydediliyor. Ankara’da gerileme yaşayan bölgelerden biri Keçiören. Bölge, 11 basamak gerileyerek 50’nci sırada yer buluyor.

2013 yılsonuna göre sıralamasında gelişim yaşanan ilçelerden bazıları:

Sosyo-Ekonomik Derecelendirme

İzmir’de Gaziemir ve Bayraklı gelişiyor
REIDIN verilerine göre İzmir’de A seviyesinde üç tane ilçe bulunuyor. Karşıyaka’da önceki döneme göre değişim yaşanmazken, Narlıdere 2 basamak gerileyerek 71 ilçenin bulunduğu listede 9’uncu, Güzelbahçe’de bir basamak gerileyerek 12’nci sırada yer alıyor. İzmir’de en fazla gelişme gösteren ilçe, 3 basamak yukarı çıkarak 22’nci sıraya yerleşen Gaziemir’de kaydediliyor. Bayraklı ise İzmir’in gelişme gösteren bir diğer ilçesi. Bölge 2 basamak yukarı çıkıyor ve listenin 30’uncu sırasına yerleşiyor.
Verilere göre İzmir’de gerileme görülen ilçelerin başında Buca, Balçova, Çiğli ve Bornova başta geliyor. Buca, 5 basamak birden gerileyerek 47’nci sıraya gerilerken, Balçova ise 4 basamak gerileyerek 16’ncı sıraya yerleşiyor.

Adana’da yukarı tırmanma eğilimi
REIDIN’in Adana verileri incelendiğinde Seyhan ilçesinin önceki dönemdeki sıralaması değişmiyor. Gelişimini aynı şekilde sürdüren Seyhan listenin 64’üncü sırasında yer alıyor. Önceki listede son sırada yer alan Adana’nın Yüreğir ilçesi, bir basamak yukarı tırmanarak listenin 70’inci sırasında yer alıyor.

Antalya’da Konyaaltı öne çıkıyor
REIDIN’in SED verilerine göre Antalya’da Konyaaltı 4 basamak yukarı çıkarak gelişme gösteren tek ilçe oluyor ve 71 ilçenin bulunduğu listenin 10’uncu sırasına yerleşiyor. Antalya’da en büyük gerileme yaşayan ilçe Muratpaşa. Önceki döneme kıyasla 8 basamak birden düşüş göstererek listenin 26’ncı sırasına yerleşiyor. Antalya’nın Kepez ilçesi ise 3 basamak gerileyerek 63’üncü sıraya geriliyor.

Kocaeli’de gerileme
Kocaeli’nin verilerine bakıldığında B seviyesinde olan tek ilçe olan İzmit, 4 basamak gerileyerek 39’uncu sırada yer alırken; ilin en fazla gerileme yaşayan ilçeleri Gölçük ve Gebze. Her iki ilçede 7 basamak gerilime kaydedilirken; Gölcük listenin 51’inci, Gebze ise 59’uncu sırasında yer alıyor.

Bursa’da Osmangazi ve Yıldırım düşüşte
REIDIN verilerinde gerileme görülen illerden biri de Bursa olarak ortaya konuyor. B+ kategorisinde bulunan Bursa’nın Nilüfer ilçesi, iki basamak gerileyerek listede 18’inci sırada yer alıyor. Bursa’nın en fazla gerileyen ilçesi Osmangazi. 7 basamak gerileyerek 55’inci sıraya düşen ilçeyi, 6 basamak gerileyerek listenin 60’ıncı sırasına düşen Yıldırım ilçesi izliyor.