Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

“Kentsel dönüşümde en büyük eksik master planlamada”

Güncellenme: 2014-12-30 Kategori: Haberler

default

Cushman & Wakefield Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşüm uzun soluklu bir yürüyüş olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm çılgın bir proje. Neden? İçinde insan faktörü var” dedi.

Finansgundem.com’a gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Haluk Sur, 7 milyonu kapsayan dev proje için şunları söyledi: “Uzun soluklu bir yürüyüş. Çılgın bir proje. İçinde her türlü gelir grubundan, her türlü kültür seviyesinden, her türlü sosyolojik birimden insan faktörü var. Hepsinin beklentileri, kaygıları, düşünceleri, hayat bakışı benzer ya da çok farklı. Bunların hepsini yönetebileceğiniz bir şehir sosyolojisi içinde ele almak zorunda olduğunuz bir süreç. 7 milyon konuttan bahsediyoruz. Dev gibi bir rakam.”

“Birtakım fonksiyonların Anadolu’ya yayılması lazım”
“Kentsel dönüşümün nesi eksik derseniz, bence en büyük eksik master planlamada” diyen Sur, kentlerin kendi içinde oluşmuş arz-talep dengelerini bozacak şekilde, kentsel dönüşüme odaklı arz fazlası ortaya çıkartılırsa, bunun değer olgusunda bir problem çıkartabileceğini ifade etti. Sur, şunları söyledi: “Ya da siz gereğinden çok fazla sayıda aynı bölge içinde plansız yapılanmaya izin verirseniz, kiralık ev rakamlarındaki yükseliş yüzünden enflasyonda ciddi bir tokat yersiniz ve kiralanacak ev bulamazsınız. Biz İstanbul’da neden yeni kent kuracağız diyoruz? Havaalanının güneyinden başlayıp Küçükçekmece Gölü’ne kadar inecek yaklaşık 300 bin dönümlük alanda yapılacak yeni kentin İstanbul’un içindeki kentsel dönüşümle bir şekilde interaktif ele alınması lazım. Maksat ne? İstanbul’un nüfusunu artırmak mı? Şiddetle karşıyım. Çılgınlık olur. Daha fazla nüfus yükünü almamalı.

Türkiye’yi bir vapur gibi düşünün, bu vapurun sağ ve ön ucu suya batmış şekilde duruyor. Başka bir tabirle arka tarafı yukarıya kalkmış şekilde. Bir takım fonksiyonların İstanbul’un dışına Anadolu’ya da yayılması lazım. Her şeyi İstanbul’da toplamak doğru bir mantık değil. Bu gözle bakınca eğer kent içinde bir yerler boşaltılacaksa, orayı yık yap, bu bir usül değil. Bazı yerler var ki, yık yapla hallolmaz, açılmaz. Bakın havadan kente Şirinevler, Yenibosna, Bağcılar, GOP, buraların acil yeşil alana ihtiyacı var. Aslında baktığınız zaman İstanbul ormanı, bahçesi, parkı olan yeşil bir kent. Ama mesele şu, yeşil olmak demek erişebilir, ulaşılabilir olmak demek. Ben evimden çıktığımda sokağımda, mahallemde 50-100 metre yürüdüğüm zaman bir parkın içinde buluyor muyum kendimi, bu önemli benim için. Belgrad Ormanı ve Beykoz Ormanı beni hiç alakadar etmiyor. Dolayısıyla kentin yoğun bölgelerini boşaltırken bu yeni kentle etkileşim içinde olmalı. Boşaltılan yerler asla ama asla bir daha hiçbir şekilde imara açılmamalı. Tamamen yeşil park olmalı. İlk defa GOP Belediyesi yaklaşık olarak 5 bin metrekare bir alana master plan yaptı. Çok da güzel ve kapsamlı gördüğüm kadarıyla. Ama ben kentin genelinden, Türkiye’nin genelinden bahsediyorum. ”