Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Tüketici kredilerinde hız düştü, konut talebi geriledi

Güncellenme: 2014-08-20 Kategori: Haberler

default

2014 yılında döviz kuru, faiz, BDDK önlemleri ve yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle bankaların kullandırdığı kredilerdeki artış hızı düştü. Taraf gazetesinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bültenindeki verilere dayandırdığı haberde, cari açığı azaltmak için yılbaşında alınan önlemlerin önceki yıla göre iç piyasada tüketim ve üretimde düşüşe neden olduğuna dikkat çekiliyor. Haberde, her yıl yüzde 20’nin üstünde büyüyerek ekonomiye lokomotif olan tüketici kredilerindeki artışın yüzde 5’e gerilediğine vurgu yapılırken, tüketicilerin konut ve otomotiv kredisi konusunda daha isteksiz olduğuna dikkat çekiliyor.

BDDK verilerine göre 8 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 0.26 düşüşle 1 trilyon 148 milyar 978 milyon TL’ye gerileyen kredilerin 2013 sonuna göre artış ise sadece yüzde 7.9 olurken, geçen yıl bu artış oranı yüzde 18.1 düzeyindeydi. Bu yılın başında 2013’e göre yüzde 32.8 seviyesinde olan banka toplam kredilerinin artış oranının ise yüzde 20.7 seviyesine gerilediği kaydediliyor.

Kredilerdeki yavaşlama bilhassa tüketici kredilerinde yoğun olarak hissedilirken, içinde konut, taşıt, ihtiyaç kredilerinin olduğu tüketici kredileri bir önceki yılın aynı dönemine göre üç kat yavaşladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun  verilerine göre 2014’ün ilk altı ayında Türkiye genelinde yüzde 7.7 düşen konut satışları, kredi kullanımında da yavaşlama yarattı. 2013’ün ilk sekiz ayında yüzde 20.4 artan konut kredi kullanımının, 2014’ün aynı döneminde yüzde 5.6 arttığı ve 116 milyar 408 milyon TL’ye yükseldiği kaydedildi.