Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Faydalı Bilgiler

Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Güncellenme: 2014-11-10 Kategori: Faydalı Bilgiler

default

Yıllarca uğraşıp didindiniz ve sonundaev sahibi oldunuz. Ancak aldığınız evin tapu işlemlerini nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Eğer tapu işlemleri hakkında bilgi sahibi değilseniz, bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz.Hele ilk defa alım satım sürecini yaşıyorsanız bazı sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle tapu işlemlerini doğru bir şekilde halledebilmeniz için öncesinde bilgi sahibi olmanız büyük önem taşır. Hatta önceden hazırlık yapmanız sorunsuz bir şekilde zaman kaybetmeden tapu işlemlerini bitirmenizi sağlayabilir. Bu konuda bilgi sahibi olmayanlar için hangi belgelerin gerektiğini ve tapu dairesinde yapılması gereken işlemlerin ne olduğunu araştırdık.

Tapu işlemlerine başlamadan önce hazırlanması gereken belgeler…

• Tapu işlemleri için önceden hazırlanması gereken belgelerden biri Belediye Rayiç Bedeli Belgesi’dir. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilecek.
• Vergi Borcu Yoktur Yazısı da gerekli belgelerden biridir. Bu belgeyi konutun bağlı olduğu belediyeden alabilirsiniz.
• Tapuda alım – satım işleminin yapılması için konutun deprem sigortasının mutlaka yaptırılması gerekiyor. DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılamaz.
• Tapu işlemleri için gerekli evraklar arasında nüfus cüzdanı ve resim de yer alıyor. Her iki taraf yanlarında nüfus cüzdanının (TC kimlik numaralı) aslını, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, 6×4 cm ebadında orijinal) bulundurması gerekiyor.
• Tapu Sicil Müdürlüklerine alıcı ve satıcı birlikte gitmeli. Eğer tüm işlemler tam yetkili kılınan bir kişi tarafından yapılacaksa önceden vekaletname verilmeli.
• Tapunun aslı da önceden hazırlanması gereken belgeler arasında yer alıyor. Ancak aslı yoksa fotokopisi de yeterli oluyor.

Tapu dairesinde hangi işlemleri yapacaksınız?

• Satıcı veya yetkili temsilcisi, Tapu Müdürlüklerindeki sıramatik cihazlarından TC kimlik numarası ile sıra numarası almalı. (Ayrıca e-devlet (http://turkiye.gov.tr)  veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (http://onlinerandevu.tkgm.gov.tr ) sisteminden de sıra numarası alınabiliyor.)
• Her iki başvuru şeklinde sıra numarası alındıktan sonra Ön Başvuru Bölümünde yetkili personele gerekli belgeleri ibraz etmelisiniz. Evraklar eksiksiz ise ön başvurunuz onaylanır.
• Tapu dairesinde gerçekleşen incelemeden sonra satıcıya SMS gelir. Mesaj içeriğinde tapu harcının nereye ödeneceği bilgisi ve akabinde randevu günü ve saati verilir.
• Satıcı mesajı aldıktan sonra ilgili bankaya giderek tapu harcını yatırır. Alıcıyla birlikte kendisine bildirilen saatte Tapu Müdürlüğü’nde imzaya hazır olur.
• Görevli personel tüm tarafları akit masasına davet ederek hazırlanan resmi senede/tescil istem belgesine imzaları alarak işlemi sonlandırır. En son müdürün imzasından sonra tapu belgesi teslim edilir.