Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Ofis Pazarı Büyüyecek

Güncellenme: 2014-12-22 Kategori: Haberler

default

İstanbul ofis pazarı hızla büyüyor.

3.8 milyon metrekare olan kiralanabilir alanın 3 yılda 6.5 milyonu bulması bekleniyor. Ofis projeleri Anadolu Yakası’nda Levent, Maslak, Şişli, Kağıthane, Anadolu Yakası’nda ise Ümraniye, Ataşehir ve Kartal’da yoğunlaşıyor. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, ofis pazarı önümüzdeki 3 yıl içinde önemli oranda büyüyecek. İnşaat halindeki gayrimenkul projelerinin tamamlaması ile toplam kiralanabilir ofis alanının 3.8 milyon metrekareden 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Ofis pazarı Avrupa Yakası’nda Levet-Maslak hattı, Mecidiyeköy ve Seyrantepe-Kağıthane bölgelerinde ağırlık kazanıyor. Anadolu Yakası’nda ise İstanbul Finans Merkezine ev sahipliği yapan Ataşehir ilçesi öne çıkarken, Ümraniye, Maltepe ve Kartal’da gelişimini sürdürüyor.

Türkiye’nin en gelişmiş ofis pazarı olan İstanbul’un ülke çapındaki yüksek kalitede ofis arzının yaklaşık yüzde 80’ini sağladığını belirten gayrimenkul danışmanlık şirketi JLL Türkiye’nin Başkanı Avi Alkaş, “İstanbul’daki A sınıfı ofis pazarı 5 yıllık süreçte yaklaşık yüzde 78’lik bir artış gösterdi. Pazarın 2017 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 70’lik ek bir büyüme ile 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Şu an inaat halinde olan ofis arzı alt bölge bazında değerlendirildiğinde, Merkezi İş Alanı’nda (MİA) yüzde 38’lik, MİA dışı Avrupa’da yüzde 49’luk, Asya Yakası’nda İstanbul Finans Merkezi’nin etkisiyle yaklaşık yüzde 130’luk artış yaşanacak” dedi.

Yabancı yatırımcılar ofis pazarıyla ilgileniyor
Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki ofis pazarıyla ilgilendiğini belirten Alkaş, uluslararası yatırımcıların taleplerini karşılayacak yapılar konusunda sorun yaşandığını söyledi. Ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi ile uyumlu, tek mal sahipli, A sınıfı ofis binalarının sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Alkaş, “Ofis geliştiricilerinin konut satış uygulamalarına benzer bir yöntemle, inşaat süreci devam ederken, ek finansman yaratmak için ofis alanlarını birim bazında sattıkları görülüyor. Bu yöntem geliştiriciler açısından avantajlı gibi görünse de, uzun vadede çoklu mal sahipliği yaratması nedeniyle yabancı yatırımların önünü kesiyor. Tek mal sahipli ofislerin sayısı arttıkça, yabancı yatırımcı ilgisinin somut işlemlere dönüşeceği öngörülüyor” dedi.

Not: Avi Alkaş’ın ya da genel ofis görseli kullanılabilir.